Sidhuvudbild

Stjärnskott

TITEL: Stjärnskott
ISBN: 9789150219968
FÖRFATTARE: Anna Lena Stålnacke
Kategori: 13+
Sidantal: 200
Utgivningsdatum: 20130902
Material: inbunden

14-åriga Frida drömmer stort. Hennes band ska slå igenom, världen ska höra hennes musik. Men så dyker Leon upp i talangshowen Stjärnskott. Han spelar gitarr som en gud, är vacker som en ängel och blir snart landets största tonårsidol. Vecka efter vecka står Frida i publiken bland Leons mest hängivna fans. Hur ska hon bära sig åt för att lära känna honom på riktigt? Och hur ska det gå med hennes egna musikdrömmar? Allt detta skriver Frida om i det som en dag ska bli hennes memoarer.

stjarnskott-omslag.jpg

Barnboksmässa på Stadsbiblioteket Stockholm

Banrboksmassan.jpg Lördag 8 mars är det barnboksmässa på Stadsbiblioteket i Stockholm.
15.00 berättar Anna Lena Stålnacke om Stjärnskott.

NYFIKEN PÅ BOKEN? LÄS ETT AVSNITT HÄR:

http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789150219968/partner/smakprov

eller här:

http://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789150219968/partner/smakprov

FRIDA KARLSSONS BLOGG

Frida Karlsson berättar inte bara om sitt liv i boken Stjärnskott. Hon bloggar också på http://kahlokarlsson.blogg.se/

STJÄRNSKOTT PÅ FACEBOOK

https://www.facebook.com/pages/Stjarnskott/216249211861004?fref=ts

SÅ TYCKER ANDRA:

Solveig Nordmark, NSD:
Frida Karlsson är fjorton år och drömmer om en musikkarriär. Hon och hennes band ska bli megakändisar. För säkerhets skull börjar hon redan nu att skriva sina memoarer, och trots att många händelser är så pinsamma att hon vill emigrera till Tasmanien lovar hon att inte undanhålla någonting.
Stjärnskott är namnet på Anna Lena Stålnackes ungdomsbok, och även namnet på den idolliknande talangtävling där Leon deltar. Leon som är en helt vanlig kille från Kiruna blir plötsligt landets största tonårsidol och Frida är ett av hans ”värsta” fans. Hon bevistar alla deltävlingar, står längst fram och skriker, gör bort sig framför tv-kamerorna och blir utskrattad och utfryst i skolan. . .
. . . Boken riktar sig främst till yngre tonåringar, men jag tror att även många vuxna kan känna igen sig och roas av läsningen. . ."

Sanna Juhlin, barnboksprat:
"Anna Lena Stålnacke beskriver Fridas maniska idoldyrka väldigt bra. Jag tror många unga flickor kan känna igen sig i drömmar, längtan och ensamheten som kan finnas i ett tonårshjärta. . .

Eleni Smith, Litteraturmagazinet:
"Det här är en finstämd och realistisk skildring av hur det är att vara ung och storförälskad i en idol. Det handlar också mycket om musik, kompisar och att våga stå för den man är. Frida mycket verklig och boken har skrivits i jagform, vilket gör ett inbjudande och förtroligt intryck. En dos humor gör inte heller boken sämre. Bra bok för tjejer (och även killar) i åldrarna 13 till 16 år.
. . .En bok som ligger rätt i tiden med tanke på alla som drömmer om att bli framgångsrika artister eller tillhör gruppen av fanatiska fans."

Bokbloggaren Bokugglan (som är i samma ålder som bokens Frida):
"En (mestadels) glad bok om hur det är att bli galen i en kändis. Jag tycker att den är ganska unik, eller jag har i alla fall inte läst någon bok med det "positiva" om det innan. ..
Den är ganska lättläst och lätt att hänga med i. Jag gillar bäst den sista biten, där hon faktiskt träffar Leon privat, men det blir inte riktigt som hon tänkt sig."

Bokbloggaren Mittimellan (som också är i samma ålder som karaktärerna i Stjärnskott":

"Författaren har verkligen beskrivit karaktärerna och deras känslor väldigt bra!
Frida är nog kanske min absoluta favoritkaraktär just för att hon är så enkel att känna igen sig i och för att det verkligen känns som att det är någon i min ålder som skriver, men Leon kommer klart tvåa. Det är svårt att inte gilla honom när Frida beskriver honom som otrolig och man får läsa ur hennes perspektiv. Man gillar honom bara mer och mer ju mer man får veta om honom, och jag skulle verkligen inte säga nej till att läsa mer om både honom och Frida!
Boken är i princip omöjlig att sluta läsa i och jag läste den på en enda kväll. Trots att den inte är särskilt lång innehåller den väldigt mycket tankar och känslor och berättelsen blir aldrig tråkig. Jag har faktiskt inte läst någon liknande bok förut och det var väldigt kul att läsa om Frida just för att hon är ett så stort fan av någon. . .
Att Frida också har bra musiksmak är ett väldigt stort plus. Att läsa om musik, musikspelande och musikdrömmar är något jag märker att jag borde göra oftare - för det är ju så kul! Författaren har också skrivit väldigt bra om musikens baksida, att allting inte blir hur bra som helst bara för att man blir känd. Detaljen med att varje kapitel börjar med en del av en låttext gör också boken mer speciell."

Anna Wihlner, BTJ (Bibliotekstjänst):
”Boken bjuder på hög igenkänning både vad gäller tid, miljö och personskildringar och passar läsare från 12 år. Det märks att författaren gjort ordentlig research om ungdomar via sitt nätverk.”
”Denna med beröm godkända debut får säkert många fans bland musikintresserade ungdomar.

Bergnäsets barn- och ungdomsbiblioteks blogg:
"Boken Stjärnskott av Anna Lena Stålnacke är en bok där man kan känna igen sig i många saker: Att inte vilja vara som andra, att drömma om att bli känd, att få vänner och förlora dem, att bli utfrusen, att bli fullständigt tok-kär och att hitta sig själv."

SP0NTANRECENSIONER PÅ NÄTET

Barnens Bokklubb:

Recension av Stina:
Sjukt bra!!!! Man känner igen sig väldigt mycket samtidigt som den är jättespännade! Frida känns så verkligen att hon nästan blir som en kompis när man läser. Ett extraplus med boken är att den handlar så mycket om musik och idoler. Därför rekommenderar jag den speciellt för alla som älskar musik (precis som jag)! (Skrevs den 2014-01-17)

Recension av Adam:
Min syster fick mig att läsa boken för hon kunde absolut inte sluta prata om hur bra den var och hon sa att den inte bara var tjejer och den var verkligen bra. Jag älskar musik och Frida är en så cool tjej som jag ser upp till. Läs boken, du kommer inte ångra dig!!! (när kommer filmen??!!) (Skrevs den 2014-01-31)Boktipset.se:

Amanda Forsberg:
8 feb 2014 kl. 13:49
Amandas betyg: 5
Läste precis ut den här boken och den var jätte bra!!! Rekommenderas till dom som är mellan 11 och 15 och gillar musik och att läsa underbara böcker :)

matilda de ridder:
31 jan 2014 kl. 23:07
matildas betyg: 5
Älskar boken - det kommer du också göra! Tro mig <3
Boken är helt underbar. Inte alls som man skulle tro vad skulle hända. Boken har en mängd med spännande vändpunkter, intressanta (älskvärda) och roliga karaktärer och man vill verkligen inte släppa taget om den när man väl börjat läsa! Det enda negativa är att den tar slut så fort - fast det är klart, jag kunde inte sluta läsa! Jag var uppe HELA NATTEN.

Ella Stern:
25 mar 2014 kl. 20:52
Ellas betyg: 4
Jag rekommenderar den här boken till alla - den var spännande, lätt att känna igen sig i och jag älskade karaktärerna!Barnensbibliotek.se:

Daniella, 14år:
superspännande!!! jag kunde inte sluta läsa och läste klart den på tre dagar och sen var jag jätteledsen för att den var slut

Tayl03, 10år:
Jättebra! En av de bästa böckerna jag läst. :) Hoppas verkligen att del 2 kmr snart :D

Boksidan.net:
MoaP:
2014-01-30 16:19
Det här är en bok för dom som är hängivna fans till någon idol. Men den passar också för dom som gillar musik och som spelar själva och som drömmer om att bli berömda. Frida i boken har ett eget band och drömmer om att bli stor stjärna. Men det blir bråk i bandet och Fridas bästa kompis som spelar tillsammans med henne sviker Frida. Samtidigt ser Frida Leon som är med i en tävling på TV som är lite som Idol och hon blir helt besatt av honom och är beredd att göra vad som helst för att få träffa honom. I boken berättar Frida den här historien efter att allt hänt och det kändes som att jag lyssnade på henne på riktigt. Jag tror att många som själva är fans kan känna igen sig.
Betyg 5

Andreablomma:
2014-01-31 23:17
Jag är inte ensam om att älska musik och ha idoler, och boken visar just det; hur man kommer samman i sina intressen, i sin passion. Jag önskar Frida var min storasyster. Hon är en sån rolig tjej att följa! En annan sak som är fint och kreativt är att varje kapitel börjar med en låt och ett citat. Boken är jättespännande.
Betyg 5

Bokus.com:

Clara D, 1 februari 2014:
Bra bok för unga som har idoler eller spelar själv
En inspirerande och rolig bok om en kreativ och musikälskande tonårstjej som visserligen blir helt besatt av en idol men som samtidigt drömmer om att bli en själv. Bra present till unga fangirls.

Ginza.com:
Anonym recensent:
Superbra!!!!
Det är verkligen en av dom bästa böcker jag har läst!! Lättsam och rolig men ändå känslosam och spännande. Karaktärerna kändes som vänner som jag skulle kunna ha (speciellt eftersom det bara är ett år mellan mig och huvudkaraktären Frida) och handlingen var lätt att relatera till. Ett stort tema i boken är musik och idoldyrkan och det var väldigt roligt att läsa en bok som handlar om sånt i och med att jag själv älskar musik och spelar piano och jag gillar One Direction sjukt mycket!! Efter att jag läst klart sista sidan kändejag mig lite vilsen tills jag fick reda på att Frida "har" en blogg som heter kahlokarlsson.blogg.se, så sen dess har jag gått in där lite då och då! Skulle rekommendera Stjärnskott för folk mellan kanske 12 och 17.

BESTÄLL BOKEN HÄR:

Beställ boken här:
http://www.berghsopal.se/product.aspx?id=2393
http://www.bokus.com/bok/9789150219968/stjarnskott/
http://www.adlibris.com/se/bok/stjarnskott-9789150219968
http://www.barnensbokklubb.se/stjarnskott
https://www.ginza.se/product/stalnacke-anna-lena/stjarnskott/670328/
http://cdon.se/b%C3%B6cker/st%C3%A5lnacke%2c_anna_lena/stj%C3%A4rnskott-23036196